dilluns, 5 d’octubre de 2015

Guiso de calabaza // Frit de carabassa

M'he comprat un llibre fabulós: Receptes fàcils per temps difícils de l'entorn de la cuina de Mallorca. Cuina econòmica. Edicions Documenta Balear. 
És un recull de tresors culinaris que segur que gaudiré d'anar fent. Perdonau ! No he dit de qui és el llibre,.. D'historiador mallorquí, Antoni Tugores, que té altres llibre de cuina i molts d'història, sens dubte tots plens de bones lectures.

Me he comprado un libro fabuloso: "Recetas fáciles por tiempos difíciles del en torno a la cocina de Mallorca". Cocina económica. Ediciones Documenta Balear
Es un compedio de tesoros culinarios que seguro que disfrutaré de ir cocinando. Perdonad! No he dicho de quién es el libro,.. Del historiador mallorquín, Antoni Tugoresque tiene otros libro de cocina y muchos de historia, sin duda llenos de buenas lecturas.


Guiso en sartén de calabaza para empezar el otoño, y seguir todo el invierno .
El que he preparat avui és diu frit de carabassa. Ja sabeu que la carabassa és molt sofrida a la tardorl'hivern: dona color, sabor i ens proporciona moltes coccions i elaboracions.

Lo que he preparado hoy es un guiso de calabaza. Ya sabéis que la calabaza es muy sufrida en otoño y el invierno: da color, sabor y nos permite muchas cocciones y elaboraciones. 


Soc incapaç de seguir una recepta al peu de la lletra...Una blocaire anàrquica!  Just el que no s'ha de ser!  L'original du botifarró i xulla. Jo tenia xulla però de la fumada que es talla fina, vaja "bacon". L'altre modificació és que no tenia pinyons: vos he dir un secret. Crec que a casa hi ha un ratolí de un metre seixanta i llarga melena que els troba molt bons i no en deixa cap! Sort que la rateta ens deixa els nous...


Soy incapaz de seguir una receta al pie de la letra... ¡Soy una bloguera anárquica ! ¡Lo que nunca debe ser una buena gestora de blog! El original lleva butifarrón y tocino. Yo tenía tocino, pero del que va  ahumado que se corta finovaya "bacon". La otro modificación es que no tenía piñones: tengo que contaros un secreto. Creo que a casa hay una ratita de un metro sesenta, más o menos, y larga melena  que los encuentra muy buenos y ¡no deja ningunoSuerte que  la ratita nos deja las nueces...

Ingredients // Ingredientes

 • 400 gr de carabassa
 • 150 gr. de xulla
 • 1 manat de sofrits
 • 1/2 ceba
 • panses (jo en pos moltes)
 • Pinyons (jo nous)
 • 1 o 2 alls
 • 1 tassonet de vi
 • Oli d'oliva del bo com el d' Aubocassa
 • Sal, pebrebò i una punta de coent si vos agrada.

Ingredients pel frit de carabassa
 • 400 gr de calabaza 
 • 150 gr. de bacon
 • 1 manojo de sofritos 
 • 1/2 cebolla 
 • pasas (a mi me gustan mucho y pongo muchas) 
 • piñones (yo nueces
 • 1 o 2 ajos 
 • 1 vasito de vino 
 • Aceite de oliva del bueno de como el de Aubocassa
 • Sal, pimienta y una punta de cayena si os gusta un poquito picante

Preparació // Preparación

Posam l'oli dins la pella i començam a sofregir les tiretes de la xulla fumada.
Ja hem de tenir la carabassa tallada a llesquetes fines perquè tot d'una que la xulla agafi color li abocarem. Ho deixarem coure una estona, remenarem.
Baixam el foc a la meitat i anam trinxant la ceba ben fina, els sofrits i els alls i els hi posam. Remenam uns minuts. Pujam un poc el foc i hi afegim el vi i un tassonet d'aigua, les panses, els nous i els condiments.
Tapam la pella i tornam reduir el foc. Anirem vigilat i remenant de tant en tant.


Ponemos el aceite dentro la sartén y empezamos a sofreír las tiritas del bacon ahumado.
Ya tendremos la calabaza cortada a lonchas finas porque en seguida que el bacon coja color, la añadiremos. Lo dejaremos cocer un rato, removeremos suavemente.
Bajamos el fuego a la mitad y vamos trinchando la cebolla bien fina, los sofritos y los ajos y se lo añadimos. Mezclamos en la santén y removemos unos minutos. Subimos un poco el fuego y añadimos el vino y un vasito de agua, las pasas, las nueces y los condimentos.
Tapamos la sartén y volvemos reducir el fuego. Iremos vigilado y removiendo de vez en cuando.
Cuatro pasos para la elaboración de este plato. 

Com hem tallat la carabassa ben fina no es torbarà en ésser cuita. Podem destapar i mirar si ja s'ha acabat el brou. tastam per veure com estar de sal i de cuita la carabassa. Si veiem que necessita uns minuts més, podem afegir un poquet més de vi i aigua, just per acabar de coure.

Cómo hemos cortado la calabaza fina no tardará en cocersePodemos destapar y mirar si  se ha acabado el caldo. Probamos para ver cómo estar de sal y comprobamos de cocción la calabaza. Si vemos que necesita unos minutos máspodemos añadir un poquito más de vino y agua, sólo para terminar de cocer.
Ración o guarnición, tu eliges.

Queda un primer plat, o una guarnició molt bona, humida i saborosa. Molt bé de preu i senzilla, esper que proveu i em digueu si vos ha agradat,

 Nos queda un primer plato o una guarnición diferente y sabrosa. Está muy bien de precio y su elaboración es sencilla. Ya me diréis que os ha parecido.

Margalida

Más recetas con calabaza que puedes encontrar en el blog:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...