divendres, 23 d’octubre del 2015

Cocido de garbanzos a la mallorquina / Ciurons cuinats

Vamos a poner la mesa de fiesta que hoy nos toca uno de mis platos preferidos: un guiso o cocido de garbanzos a la mallorquina. Y podemos invitar a muchos de nuestros amigos: a los vegetarianos, a los que son intolerantes al gluten, a los que les sienta mal la lactosa, los que no toman huevo,...

Anem a posar la taula de festa que avui ens toca un dels meus plats preferits: Ciurons cuinats, un bullit de ciurons a la mallorquina. I podem convidar a molts dels nostres amics: als vegetarians, als quals són intolerants al gluten, als quals els senti malament la lactosa, els que no mengen ou,...

Mantel con hilo de plata y servilleta bordada para un plato de garbanzos. Y una copa de vino tinto
Es plato de cuchara sencillo, bueno, económico, fácil y muy sano. Una larga lista de cualidades. En la cocina de nuestras Islas, no ponemos, tradicionalmente, carne ni grasas cuando cocinamos las legumbres: ni a las lentejas, ni a las judías ni a los garbanzos.  Preparamos estos platos con las verduras de temporada y un chorro de aceite de oliva.

És plat de cullera senzill, bo, econòmic, fàcil i molt sa. Una llarga llista de qualitats. A la cuina de les nostres Illes, no posam,tradicionalment, carn ni greixos quan cuinam els llegums: ni a les llenties, ni a les mongetes ni als ciurons.  Preparam aquests plats  amb les verdures de temporada i un raig d'oli d'oliva. 


Ingredientes       /         Ingredients

  • 350- 400 gr de garbanzos secos        /    de ciurons secs
  • 3 patatas medianas                            /    patates mitjanes
  • 1 ajo                                                  /    all
  • 1 cebolla mediana                             /   ceba mitjana
  • 3 tomates de "ramallet"                    /   tomàtigues de ramallet 
  • 1 trozo de calabaza                           /   boci de carabassa
  • 2 zanahorias                                      /   pastanagues
  • Unas hojas de espinacas                   /   fulles de espinacs
  • Unas judías anchas                           /   mongetes amples
  • 3 cucharadas de aceite de oliva        /   cullerades d'oli d'oliva DO oli de Mallorca
  • sal
  • Pimienta                                            /   pebre bo
  • 1 hoja de laurel                                  /  fulla de llorer


Preparación       /         Preparació


Debemos recordar que los garbanzos hay que ponerlos en remojo la noche anterior en agua tíbia y con sal. Coged un cuenco grande porque doblan su tamaño y no os tenéis que quedar sin espacio ni sin agua. Al dia siguiente escurrimos.
Preparamos dos cacerolas: una para hervir agua y otra para preparar el sofrito. En la del sofrito ponemos el aceite, la cebolla y el ajo bien cortados, sofreimos. Añadimos el tomate rallado, sal y pimienta y lo dejamos al fuego hasta que esté cocinado. Si el agua está calienta ya se la podemos agregar y esperar que hierva. Este es el momento justo de añadir los garbanzos, el laurel y un poco de sal. Y a esperar.... ¡Unas dos horas! Fuego suave y paciencia. Un plato tan completo en vitaminas y fibra se merece nuestra espera.

Hem de recordar que els cigrons cal posar-los en remull la nit anterior en aigua tèbia i amb sal. Agafeu un bol gran perquè dobleguen la seva grandària i no us heu de quedar sense espai ni sense aigua. Al dia següent escorrem.

Preparem dues casseroles: una per bullir aigua i una altra per preparar el sofregit. En la del sofregit posem l'oli, la ceba i l'all ben tallats, sofregim. Afegim el tomàtiga ratllat, sal i pebre i ho deixem al foc fins que estigui cuinat. Si l'aigua està calenta ja la hi podem agregar i esperar que bulli. Aquest és el moment just d'afegir els ciurons, el llorer i una mica de sal. I  esperar.... Unes dues hores! Foc suau i paciència. Un plat tan complet en vitamines i fibra es mereix la nostra espera
Puro placer cuando empieza a refrescar.

Vigilamos que no se queden sin líquido y si hace falta, añadiremos agua caliente. Mientras vamos cortando en pequeños daditos la zanahoria, la calabaza, las judías y trocemos a mano las espinacas y pelamos y cortamos las patatas a dados de mayor tamaño. Lo añadiremos todo cuando los garbanzos nos parezca que les falta poco para terminar la cocción.

Vigilem que no es quedin sense líquid i si fa falta, afegirem aigua calenta. Mentre anem tallant en petits daus, la pastanaga, la carabassa, les mongetes i rompem a mà els espinacs i pelem i tallem les patates a daus més grossos. Ho afegirem tot quan els cigrons ens sembli que els falta poc per acabar la cocció.

A mí me gustan tanto que cuando  hago  intento que  sobren por otro día, y si no llevan patata incluso se pueden congelar. Una comida 10 por un #tupper!
A mi m'agraden tant que quan en faig sempre intent que en sobrin per un altre dia, i si no duen patata inclús es poden congelar. Un dinar 10 per un #tupper!

¿Se merecen la mesa de lujo? ¿Verdad que sí?
Ja em direu coses !

                                                                 Margalida

No os perdáis estos platos de cuchara que os he elegido hoy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...