divendres, 6 de febrer del 2015

Introducció als cereals i les llavors


Els Cereals i les llavors són part essencial de una alimentació sana. De diferents tamanys i formes, des de les grans llavors de blat fins les petites de la quinoa.

La pasta, la civada, l'arròs salvatge i la quinoa són els més coneguts.

Tots els tipus de cereals són bones fonts d’hidrats de carboni complexes, vitamines i minerals, tenint normalment poc greix. D’aquests, els no refinats, anomenats integrals, són encara millors. Els cereals integrals són millors fonts de fibra i d’altres nutrients importants, com el potassi i el magnesi.
Els cereals refinats, com l’arròs blanc o la farina blanca, tenen el segò i el germen separats del gra. Malgrat que s’afegeixen vitamines i minerals després de moldre, aquests no tenen tants nutrients com els integrals i no produeixen tanta fibra.

Per tot això, a partir d'ara acostarem aquest món amb receptes, consells i idees! Visca les llavors!


Cereals i llavors
Realització: Clara Fernàndez



L’arròs, pa, pasta, farina, etc tot són productes dels cereals o cereals en si mateixos. És molt important introduir-los a la nostra dieta, i si poden ser integrals molt millor. A diferencia del que sol estar considerat, aquests aliments no engreixen especialment, és l’excés de calories el que pot portar a un augment de pes.

Menjar cereals integrals no sols assegura obtenir més nutrients, sinó que a més, ajuda a fer molt més interessants els menjars i berenars.

anàlisis nutricional cereals
Fonts: en.wikipedia.org
Realització: Clara Fernàndez

En aquesta taula es pot comparar l'impacte nutricional que tenen els diferents tipus de cereals. Així, la civada se situa com el cereal amb més energia en kJ, proteïnes i lípids, mentre que el sègol en te les quantitats menys representatives.

Per donar un poc més de informació genèrica, els cereals (de la deessa romana del gra; Ceres) són plantes que s'aprofiten pel gra, que botànicament s'anomena cariopsi, la qual té l'endosperma amb midó que es pot transformar en farina que es presta a diverses preparacions alimentàries (pa, pasta, coca, etc.) i són la matèria primera per a la fabricació de begudes alcohòliques (cervesa, whisky, sake) també del germen dels cereals a més del seu ús dietètic i en alimentació animal, se'n treu oli, especialment del blat de moro.

En sentit estricte només són cereals algunes gramínies però també s'acostuma a considerar com a cereals els grans d'algunes altres famílies conreades per a consum humà o animal. Seguint aquesta interpretació estricta cal considerar només sis cereals: el blat, el blat de moro, l'arròs, l'ordi, la civada i el sègol; en un sentit més ampli, es tendeix a considerar com a cereals el mill i la melca i fins i tot el fajol.
Actualment els cereals forneixen la major part (45%) de les calories alimentàries de la humanitat.


Els cereals i les llavors són una part essencial de la nostra dieta, i en les següents entrades intentarem acostar-nos una mica més i poder conèixer receptes fàcil i entretingudes.


Margalida

3 comentaris:

  1. Muy interesante Marga. A veces sufro con la mala fama que pueden tener los hidratos de carbono y el pan. Siempre les recuerdo un estudio reciente en la comunidad de Madrid en donde los que niños que tenían más peso eran los que no llevaban el bocadillo para el recreo. Y es que el pan no engorda.
    Un besote.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias, tienes mucha razón, estos días estoy cocinando mucho con hidratos y con medida y cariño salen unas recetas buenísimas! Espero que te gusten las próximas entradas sobre este tema.

      Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...