dilluns, 30 de març del 2015

Panades de Pasqua

Setmana Santa i unes panades

Els menjars típics de setmana Santa són absolutament diferents dels de Nadal: en primer lloc perquè ja hem entrat en temps de bonança climàtica (malgrat Pasqua és una festa que es mou al calendari) i en segon lloc perquè venim de una Quaresma plena de "privacions" i s'ha de celebrar.

Les panades, com el seu nom ens indica, te el seu origen en pa; sense llevat, possiblement descendent d'un antic plat hebreu al qui posaven saïm i sobrassada per cristianitzar als jueus.... Què pillos, eh!


20150324_142945

Les panades, els robiols i els crespells, és tradició i bon costum fer-los amb companyia de la família. Tots, petits i grans, comparteixen una bona estona pastant, i fent les formes, omplint, aprenent dels que tenen més experiència. Tots els que  feim aquestes elaboracions a casa, tenim les receptes de les avies o de familiars encara més llunyans.

Els que no són d'aquí ben aviat comprenen que part de la gràcia de las panades i els robiols és compartir. Compartir un temps i converses per fer-los, menjar-los, repartir els que queden i poder gaudir un poc més del fruit de la feina. Sempre un plaer!

Dons, és diumenge dematí i na Rosilet, de Sugg-r, i jo ens arromangam i ens disposam a passar un dia d'allò més entretingut cuinant juntes, fent les fotografies, prenent cafetets...

És tradicional fer servir xot per fer les panades. Les mares ovelles han parit els anyelles fa poc perquè la seva carn sigui ben tendre en arribar Pasqua. En aquest temps és molt senzill trobar cuixes de xai a bon preu i les panades surten molt saboroses. Tot i això, nosaltres hem fet servir pollastre, la seva aparença més clara de color fa que els infants la trobin més atractiva. També és veritat que el xot no agrada a tothom.

Ingredients

Per la pasta:
1 kg de farina blanca de blat.
El suc d'una taronja
150 ml d'oli d'oliva
200 gr de saïm fus
250 ml d'aigua o de llet (nosaltres aigua)
2 vermells d'ou de Son Boira (les gallines més felices del món)

Pel farcit:
600 gr de carn a daus petits
250 gr de pésols
1 manat de sofrits o ceba tendra
bocinets de sobrassada
sal, pebre bo i pebre bord de tap de cortí

* Molta gent hi posa trocets de xulla. Hem renunciat al greix de porc extra i l'hem substituït com veureu al segon paràgraf del procediment.

Procediment

Salpebrar la carn el primer de tot, quasi millor el dia abans. Fer el trocets, afegir sal, pebre bo i un poc de pebre bord de tap de cortí, guardar a la gelera.

Dins una pella posar els sofrits o les cebes tendres ben trinxades, i els pèsols, sal, pebre bo i un poc de pebre bord de tap de cortí i oli d'oli verge de Mallorca ( aquest és el pas que vos deia abans)
Fer-li unes voltes, que els sofrits afluixin i els xítxeros i agafin gustet. A la foto en podeu veure la textura.

I ja podem començar a fer la pasta ! Cercam un cossí, un ribell, el que volgueu que tengui una capacitat superior 2 litres  per poder pastar.


Amb els ingredients i unes eines senzilles, bàscula, tassó de mesurar, espremedor ho tenim tot apunt
Massa molt fàcil de treballar.
En aquest moment, jo encenc el forn, 200º C. En el temps que feim les panades, el forn estarà calent.

Amb aquesta quantitat de pasta surten unes 20 panadetes petites, menys si les feis més grosses. Això va a gust de cadascú.

Ja podem treure tot el que de menester des de ara: la carn. els pèsols, la sobrassada i el motlle de fer panades ( JI, JI, m'encanta!! i fa que tots poguem ser uns magnífics formadors de panades)

Mirau  com és el procés:


Amb una bola de pasta, feim la forma de cassoleta interior amb l'ajuda de l'anella de llauna. L'omplim. 
Amb una porció petita de pasta ben plana, feim la tapadora i la posam tancant el farcit de pollastre, pèsols i la boleta de sobrassada. Pitjat la vora per tallar la massa que sobra. Amb el cilindre de fusta podem treure l'anella de llauna i amb les puntes del dits tancarem, pressionant les dues parts.


Amb la panada en la mà, el que queda és una qüestió de pràctica. Ja no tenim una maquineta que ho faci: es tracta de anar voltant suaument la voreta.
No és necessari fer el tancament d'aquesta manera. Si mirau per Sant Google veureu tot tipus de maneres de tancar les panades.

Quant tenir una palangana de forn plena, podem enfornar. Baixam el forn a 180ºC. Calcularem que necessiten uns 45 minuts (5 minuts amunt o abaix), però sempre depen del tamany i del farcit.

Panades, panades, panades...

Es costum fer senyes a sobre les panades: segons el farcit, segons qui les ha fetes... Són precioses  ;)

Després de l'estona dins el forn, surten ben calentes. El color  i l'olor ens anirà diguent que arriben al seu punt de cocció. Sempre fan un poc de suc, és el brou de la cocció de la carn i la verdura dins la seva caixa de pasta.


20150322_145902
Acabades de sortir del forn 

Si coneixeu les panades, sabeu que aquest és el moment de més perill per tots: t'entren unes ganes de menjar-ne que et costa molt reprimir-te.
De petit sempre et deien que no podies tastar-les perquè calentes fan mal de panxa !! Es clar que es mantenen totes les tradicions i aquesta també... ;)



Les panades ja estan tèbies i per menjar.
Les panades, són delicioses fetes i menjades. Temps enredera es feien i es menjaven dies i dies, fins el Diumenge de l'Àngel.
La meva recomanació és donar forma, coure les que hem de menjar i congelar en cru les que no heu de consumir al dia. Ja les enfornareu i seran com acabades de fer.

Esper que vos hagi agradat,
Com sempre, ja sabeu on trobar-me


                                                                     Margalida




1 comentari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...