dilluns, 13 de juliol del 2015

Menorca, tot l'any. {Viatge}

Menorca  és un paradís. No he fet un gran descobrimient, segur que ja ho sabieu. Però vull ensenyar-vos una Menorca diferent, la que no es veu amb ulls de visitant de sol i platja.

Avarques, de tots colors. De sabata de feina al camp a símbol de l'estiu menorquí.

Nosaltres anàrem quasi tota "la troupe" per Pasqua, però no hi ha millor ni pitjor moment per anar a Menorca. Des de l'arribada en vaixell, Ciutadella et rep amb la seva calma de ciutat turística. Es desperta a l'hora d'obrir els comerços, per veure passejar els visitants pels seus carrers. Els visitants de Menorca són gent calmada (menys per Sant Joan!), que cerca la pau i el relax del Mediterrani.


Port de Ciutadella, posta de sol.

Per menjar a Ciutadella teniu moltes opcions, segur que trobareu a qualsevol web de viatges de tot preu i tot tipus d'alimentació. Sols dues mencions. El bar Tritón, a la bocana del port: podeu fer tapes clàssiques i gastronomia de Menorca com les pilotes amb tomàtic o els cornets,  i el bar El Hogar del Pollo, un "bareto" per anar de tapes, de dret amb la cervesa a la mà. Pots menjar des de un pop a la gallega, un lacón de mort (què bo!),  empanada gallega, boníssim i bé de preu. És un del gran recomenats a tots els webs viatgers, menjareu bé però no espereu etiqueta.

Formatjades, formatges curats i cornets.
A la fotografia podeu veure les formatjades de brossat, menjar dolç típic de Setmana Santa; formatges de Menorca en diferents moments de la seva maduració i els cornets, com els que podeu menjar al Bar Tritón.


Gelat de Ca'n Sintes, un 57 artesà
Aquest primer plànol és per el gelat rei dels gelats menorquins: el 57 artesà. De vainilla, cafè i canyella amb bescuit ben banyat en licor, ametlla crocant i una generosa cobertura de xocolata. És una porció enorme si heu dinat! Recomanació: demanau-lo per compartir o menjau-lo a mitja tarda tot sencer que val la pena!!! Els elaboren al forn Pastisseria Ca'n Sintes, que també fan gelats artesants des de 1951

Si passejam per Ciutadella i també per Maó, anirem fent rutes pels seus carrers estrets de cases pintades i persianes fosques. L'illa,  deu el seu nom als romans, que l'anomenaven "la Balear Menor" d'aquí Menorca. Com a totes les Balears, les visites de bàrbars i pirates ens complicaren molt l'existència. Però aquí, entre els anys 1535 i 1650, varen succeir sequeres, plagues, còlera, turcs com Barba-Roja, que acabaren amb cases i població de Maó i Ciutadella.

Construccions menorquines, parets pintades i portes fosques.

A mitjans del segle XVIII començà l'ocupació anglesa que tanta empremta ha deixat a l'illa. Podeu veure la porta clàssica i la finestra amb les vidrieres blanques de la fotografia de l'esquerra, A la parla pròpia es conserven alguns anglicismes referits als menjars i també a la construcció: Als balcons tancats o miradors els diuen "boinders" i les finestres de guillotina "bow windows" 
A les fotografies de baix podeu veure el treball del llautó per les portes; sempre lluent i d'aspecte impecable.

Manetes, panys, tot tipus de decoracions de llautó.
La Menorca d'avui continua assetjada pels anglesos, els turistes. I no sols ells, també altres illencs, espanyols, francesos, alemanys, xinesos,... de tot el món arriben a aquesta petita illa mediterrània. El turisme és una gran font d'ingressos. També ho són la fabricació del calçat ( com Pons Quintana o Jaime Mascaró), la bijuteria de bona qualitat i per suposat l'alimentació.
Les vaques que podeu veure per tot l'interior, a les seves pastures, amb el seu posat mans, produeixen la llet pels formatges de Menorca. N'hi ha tantes varietats que seria un error pensar que sols podem menjar el que es ven a tot com a formatge de Maó !
Vaques a les verdes pastures dels seus llocs. Menys la primera que no menja!
Però haureu d'anar fins allà per provar-los! Si voleu un consell, anau a Es Tast de na Silvia; ella i en Toni Tarrago estaran encantats d'ensenyar-vos bons fruits de la terra i tastareu productes que difícilment podreu trobar a altre costat. 

Restaurante acaba de abrir despues del invierno
Na Sílvia Anglada, Xef del seu restaurant Slow food i km0
Una abraçada molt forta per tots i esper que vos agradi,

                                                                     Margalida

Podeu trobar altres experiències viatgeres :
Viaje a la Argentina 1
Viaje a la Argentina 2
A Barcelona {H10 hotel}


2 comentaris:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...