dilluns, 10 de novembre del 2014

Can Prohom. {1ª part} Serra de Tramuntana

La declaració de Patrimoni Mundial per la Unesco de la Serra de Tramuntana és el reconeixement a la simbiosi quasi perfecta entre l'acció del ser humà i la naturalesa, realitzada durant segles, de la que ha resultat una monumental obra humana en la que es mesclen cultura, tradicions, estètica, espiritualitat i identitat. 

Avui ens endinsarem més en aquestes grans construccions, les possessions, que són part inseparable de la màgia de la Serra.

Panoràmica des de Can Prohom
En resum, una possessió és una gran propietat o finca rural i agrícola, d’una extensió més o menys important, que inclou un petit nucli edificat, les cases de possessió, veritable centre d'explotació i producció. 

La possessió ha estat durant anys la peça clau de l'economia agrícola i ramadera tradicional. Les finques s'han anat adaptant al pas del temps, i les necessitats o la voluntat dels propietaris ha generat models constructius diferents. 

Algunes presenten un caràcter fortificat, com Son Marroig (Deià), altres constitueixen palaus barrocs, com Alfàbia (Bunyola), o bé neoclàssics, com Raixa (Bunyola).

La que avui mostrem és Can Prohom.


Interior de Can Prohom.
Can Prohom es remunta a l'any 1232, quan just després de la conquesta catalana es va fer una divisió dels terrenys de Sòller. Concretament, el repartiment correspongué al vescomte de Bearn, Gastó de Montcada.

can Prohom Collage
Tres puntos de vista. La central enseña el paisaje montañoso que también encierra la finca por su parte posterior.
Dins can Prohom es va habilitar una habitació per la reina Isabel II, quan va visitar Sóller l'any 1863. Mai no va arribar a utilitzar-la.

La zona ajardinada de la casa de los "amos"


Josep Rullan, historiador solleric, en la seva ressenya històrica va expressar l'abundància que tenia antigament la possessió en vi, fruites i oli de molt bona qualitat.


can Prohom 2 Collage
Cuatro puertas, cuatro espacios: la clastra, casa del posadero, puerta de la tafona
El nom d'aquesta finca prové del sobrenom de Bartomeu Estade, que l'any 1400 era el propietari, i encara es manté ara, quasi sis segles després. Aquest il·lustre solleric va ser el pagès més ric de tota Mallorca, amb una valoració patrimonial de 26.420 lliures.

Entrada a la clastra

Des de llavors la possessió ha canviat de propietaris en nombroses ocasions, fins pertànyer actualment a la família Coll.

Vista sobre les muntanyes des de la balconada del jardí.
Aquí teniu un mapa amb la localització de la finca a l'illa i a la Serra de Tramuntana. 

Localización, centrada en la Serra de Tramuntana

En una altra entrada del blog vos ensenyarem l'interior de la possessió.



Margalida

Altre entrades que et podrien interessar:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...